Dhr. Klinkum, eenzame uitvaart #26

Maandag 5 september 2022, 10.00 uur
Begraafplaats St. Laurentius, Rotterdam
Dichter van dienst: Myrte Leffring 
Auteur verslag: Daniël Dee

foto Bianca Boer

Zoals gebruikelijk wordt er verzameld bij de poort van begraafplaats St. Laurentius. Het is maandag 5 september en het is nog steeds warm en droog. Pas in de avond zullen er voor het eerst deze zomer fikse buien en onweer zijn. Wat wel anders is dan normaal, is dat we om tien uur de begrafenis houden, een uur later dan we tot dusver gewend waren. De aanwezigen bij de uitvaart zijn iemand van de gemeente, Bianca Boer van stichting dEUR en dichter van dienst Myrte Leffring. 

Myrte vertelt dat zij, nadat zij de opdracht aannam om een gedicht te schrijven voor de eenzaam overledene, merkte dat zij die persoon, hoewel ze hem niet eens kent, toch met zich mee begon te dragen: ‘Ik heb afgelopen nacht zelfs over hem gedroomd.’ Ze heeft voor de overledene niet alleen een afscheidsgedicht geschreven, maar ook een elegant bosje rozen meegenomen. 

De overledene in kwestie is de heer L. Klinkum (6-7-1953 – 24-8-2022) uit het stadsdeel Prins Alexander, waar hij al vele jaren een teruggetrokken bestaan leidde. Er kwamen geen mensen bij hem over de vloer. In 2009 is hij voor het laatst bij de huisarts geweest in verband met depressieve klachten. Omwonenden hebben de complexbeheerder gewaarschuwd omdat zij hem al enige tijd niet hadden gezien. Op 24 augustus 2022 heeft de politie de woning betreden en geconstateerd dat hij door verhanging om het leven is gekomen. Hij heeft nog een broer van 76 jaar, een gepensioneerde huisarts, woonachtig in Rotterdam, maar die lijkt verdwenen, dat wil zeggen: de politie, de notaris noch de gemeente is het gelukt hem te bereiken om hem op de hoogte te stellen van het overlijden van zijn broer. L. Klinkum is 69 jaar geworden. 

Wanneer we in een halve cirkel om het graf staan, legt Myrte Leffring haar rozen op de kist en leest haar gedicht voor. Na afloop stopt ze het gedicht in een envelop en legt die eveneens op de kist. In de verte klinkt gejoel van jongeren, waarschijnlijk van de nabijgelegen middelbare school. De zon schijnt. Het leven gaat door. 


Bij het afscheid van meneer Laurens K.

je moet uit je glasheldere raam
hoog boven de grond
het lichtgroen hebben gezien
van de bomen
het diepblauw van de lucht
het warmrood van een auto
op het parkeerterrein
beneden

je moet door je glaszuivere raam
hoog boven de grond
het verhitte gejoel hebben gehoord 
van de kinderen in de speeltuin
het luiden van de bronzen klok
van de strakke kerk om de hoek
het uitbundig gelach van meeuwen misschien,
de krachtige vleugelslag van een zwaan

maar al wat je zag
was zwart
de bomen, de lucht, de auto’s
de mensen, de dieren, je raam
je hart


rust zacht

© gedicht Myrte Leffring © verslag Daniël Dee