Dhr. Smit, eenzame uitvaart #37

Donderdag 29 juni 2023, 9.30 uur
Begraafplaats St. Laurentius, Rotterdam
Dichter van dienst: Miguel Santos
Auteur verslag: Daniel Dee

foto Daniel Dee

De verzengende hitte lijkt voorbij wanneer we op donderdagochtend 29 juni verzamelen voor de poort van begraafplaats St. Laurentius voor de eenzame uitvaart van Eduard Jan Smit (*04-09-1953, Schiedam – † 14-06-2023, Rotterdam). Het is zwaar bewolkt, maar koud is het zeker niet, eerder drukkend alsof er onweer op komst is. De aanwezigen zijn deze keer een medewerker van Laurentius, een medewerker van Dela Goetzee, twee mensen van de gemeente, de dichter Rien Vroegindeweij, de dichter van dienst Miguel Santos en ik. En om het een keer met eigen ogen te zien is ditmaal ook wethouder Vincent Karremans met zijn assistent aanwezig.   

Een eenzame uitvaart wordt in principe altijd bij ons aangemeld via de gemeente. De gemeente heeft dan al onderzoek gedaan naar eventuele nabestaanden. Als die dus niet gevonden worden of niet bereid zijn om de uitvaart bij te wonen, dan gaan wij van stichting de Eenzame Uitvaart Rotterdam aan de slag met het aanwijzen van een dichter, die een gedicht op maat schrijft speciaal voor de overledene. Het komt een enkele keer voor dat zich na de uitvaart toch nog vrienden of bekenden van de overledene melden. Dat was bijvoorbeeld het geval bij de vorige eenzame uitvaart. Hoe ongelukkig zo’n situatie dan ook mag zijn, het is tegelijk weer geruststellend dat de persoon in kwestie toch niet helemaal vergeten is. 

Of zich nog mensen zullen melden voor de heer E.J. Smit waag ik te betwijfelen. Zoals altijd is er niet veel bekend over de overledene, maar wat er bekend is doet vermoeden dat hij nauwelijks een sociaal leven had. Hij leefde als een klassieke kluizenaar en kwam letterlijk de deur niet uit. Hij woonde vanaf 1978 op hetzelfde adres in Vlaardingen. Er was een huishoudelijke hulp die de boodschappen voor hem deed. Zijn medicijnen werden bezorgd. Volgens de wijkverpleegkundige, die hem tot vijf jaar geleden bezocht, wilde hij toen al niet meer verder leven. De heer Smit heeft zelf naar het ziekenhuis gebeld omdat het niet goed ging en hij is op 14 juni 2023 in het Franciscus ziekenhuis overleden. Er zijn geen contactpersonen bekend en directe nabestaanden zijn evenmin bekend. De heer Smit had wel een zus, maar die is overleden.   

De vier dragers dragen dit keer nieuwe stropdassen. Als ik zou moeten gokken, dan zou ik zeggen dat de kleur mintgroen is. Met onze bescheiden groep volgen we de kist en de dragers naar het reeds gegraven graf. De dragers leggen de kist op de houten planken over het graf en lopen daarna, altijd met het linkerbeen eerst, naar de zijkant van het graf. Na een kort woordje van de Dela Goetzee-medewerker, draagt Miguel Santos zijn gedicht voor, waarna de dragers de kist laten zakken en iedereen voor zich nog eenmaal een laatste groet kan brengen aan Eduard Jan Smit. Aan het eind van de uitvaartplechtigheid probeert de zon door te breken, maar dat wil toch niet helemaal lukken. 


Voor Eduard Jan Smit 
(4 september 1953 – 16 juni 2023)

een volle zes decennia

meer was er niet nodig
om te weten
dat een zevende beginnen
overbodig zou zijn

die laten we aan de hemel

nog één keer dan
nog één keer de hulpdiensten
richting een eindstation

hier nu een afscheid
van een meneer
die al te lang
blijkbaar, misschien
niet meer was dan ‘meneer’

als familie of geliefden afwezig
die je nog aanspreken met een koosnaam
en thuis ook een plek lijkt
waar je toch wee, altijd, alleen
tot de deurbel gaat

nu dan toch afscheid
van de man die van ons allen
een vriend had kunnen zijn
van wie de wijze woorden kwamen

‘zo is het wel weer mooi geweest’


© gedicht Miguel Santos © verslag Daniel Dee 


Vanaf januari 2023 verschijnt elke eenzame uitvaart als bijzondere rubriek in De Havenloods.
Eenzame Uitvaart van dhr. Smit in De Havenloods