Eenzame uitvaart #12

Rotterdam – Eenzame Uitvaart Nummer 12
H.J. K.
Algemene Begraafplaats Crooswijk, Rotterdam, vrijdag 8 juni 2012, 9.30 uur
Dichter van dienst: Daniel Dee

‘Het ziet er naar uit dat we een eenzame uitvaart hebben,’ zegt Jan Meeling van SoZaWe door de telefoon. Het is maandagmiddag 4 juni. Op dat moment is Rien Vroegindeweij nog in het buitenland. Hij had mij gevraagd om tijdens de duur van zijn vakantie om de coördinatie van de dichters bij de Eenzame Uitvaarten op me te nemen. Dit is de eerste keer dat ik gebeld word. Via de mail laat ik Rien weten dat er grote kans bestaat dat er een eenzame uitvaart komt. Later die middag belt Jan Meeling terug om te bevestigen dat er vrijdag daadwerkelijk een begrafenis is van iemand zonder nabestaanden.

De informatie over de overledene is karig, zoals zo vaak bij een eenzame uitvaart. Het gaat om dhr. H.J. K. Op 6 juni 1942 is hij geboren in Rotterdam en op 31 mei 2012 is hij in dezelfde stad overleden. Hij is dus net geen zeventig geworden. Wel heeft hij een dochter, maar die schijnt zich al jaren geleden van hem afgekeerd te hebben. Zij wil niets met de begrafenis te maken hebben. Verder zijn er geen nabestaanden.

Op vrijdag 8 juni om 9.30 uur is de begrafenis op de Algemene Begraafplaats Crooswijk. Terwijl ik voor de poort sta te wachten – ik ben ruim op tijd komen aanfietsen – ontmoet ik Jan Meeling met een collega van SoZaWe. Het weer is prachtig, de zon schijnt en er waait een milde bries. Later in de middag zal het weer volledig omslaan. Plensbuien zullen elkaar afwisselen met rukwinden. Maar dat is dan nog niet aan de orde.

De uitvaartdienst wordt verzorgd door de mensen van uitvaartverzorging Goetzee. Een dame, waarvan ik direct weer de naam ben vergeten, leidt ons door de dienst heen. Zij is nog in opleiding tot uitvaartverzorger, maar ik ben er zeker van dat dat wel goed zal komen.

De dragers gaan ons voor over het grindpad, langs de aula in het midden van de begraafplaats die nog het meest lijkt op een kleine kerk, naar de laatste rustplaats van H.J. K. Er waaien wat pluisjes van de platanen door de lucht, maar ze zijn niet hinderlijk. Bij het graf lees ik mijn gedicht voor.

De eindbestemming bereikt

een laatste adem op de laatste dag van de maand
een paar dagen later spreekt men van lijkvinding
en misschien was u ook wel zoek
voor hen die u lief moesten hebben
en wie u vast moest houden

misschien nam u een keer te veel
een verkeerde afslag wie zal het zeggen

bij leven is er altijd de keuze tussen maken
of kapotmaken het klinkt karig en ongetwijfeld
is het niet eens een keuze soms gaan de dingen
zoals ze gaan en we zijn wie we zijn
de rest is slijtage en zo zal de dood ons vinden

nu zijn we onder elkaar zoals we zijn
voor een laatste groet de eindbestemming
bereikt en al is het maar in gedachten
laten we voor even de wereld
in bloei zetten en alles weer heel

Daniel Dee

Na een laatste, afzonderlijke groet aan H.J. K. van de aanwezigen, lopen we gezamenlijk terug naar de poort.

Nadat ik van iedereen afscheid heb genomen, ga ik op zoek naar het graf van een vriendin die daar ook ergens moet liggen. Het is een behoorlijke tijd geleden dat ik er geweest ben en ik kan haar graf niet meer vinden. Voor wie niet frequent op de begraafplaats in Crooswijk komt, lijkt het gebied nog het meest op een doolhof. Onverrichter zaken wandel ik terug naar de toegangspoort. Daar zie ik twee dragers ontspannen met elkaar praten. Ik passeer ze en stap mijn dagelijkse verplichtingen tegemoet.

© voor gedicht en verslag: Daniel Dee